Jan 15, 2010

KAKI GUNUNG KINABALU

pada 8 jan lalu hingga 10 jan 2010,
hubby, irfan and i pergi bercuti di Kota Kinabalu,Sabah
i dah booked tickets on last October,
and managed to bought them at only RM366.00 for two way ticket,
mula-mula nak tidur kat Pine Resort, Kundasang on the 1st day,
tapi my friend advise tak payah
sebab kami sampai dah petang
keadaan jalan ke sana tak bagus
so i booked hotel Tang Dynasti for 2 night
oklah hotel ni untuk tidur....

so sebelum bertolak isi perut Irfan di McD...
takut die lapar nanti merengek plak on board...

alhamdulillah kami selamat sampai di KK on time
and Irfan pun tak buat hal on board cuma die
agak takut sikit la masa nak terbang tu, diam je peluk ayah dia kuat-kuat


sampai je kawan i Why ambil kami di airport and straight to Hotel,
sampai hotel tu kami kemas barang-barang, mandikan Irfan and take a rest sekejap

so malam tu dalam 8pm, kami ke Restauran Seafood ape yeh namanya tak ingat Port View x silap i....time ni Irfan dah ngantuk and nak tidur tapi boley maintain lagi....
ape kami makan???

1. Butter Prawn versi basah or berkuah
(first time makan and sedappppppppp)

2. Sup Isi Ikan

3. Sayur Sabah goreng
kawan i cakap sayur ni ada kat sabah je...nama saintifik tak diketahui

inilah kawan i Why or NorAzuwa and Ehsan, her boyfriend aka Sony Vaio

Pada hari Sabtu pulak, pagi-pagi tu kami dah gerak jalan kaki pergi cari makanan, kami pilih untuk tidak makan di hotel so berjalanlah kami mancari sarapan...jumpe satu kedai Restoran Makanan Islam terus kami ke sana...kat area Api api kot...lepas tu jalan lagi kami ke Pasar Filifin....jauh la gak dalam 1kmdengan dukung Irfan lagi...phewww....so kat situ beli kristal and shirt untuk family...untuk diri sendiri??? TIADA...haaaahha memang selalu kalua berjalan ke holiday ke memang tak beli untuk diri sendiri selalu beli untuk orang len...kalau dah beli untuk orang ni orang tu kene beli gak kang kecik hati.. kalau taknak beli tak payah beli untuk semua...senang hati I..ahhaha....

Lepas tu tunggu Why datang bawak kereta yang kami sewa ~ RM100/per day untuk VIVA yer kawan-kawan... mahalsss...kami guna dalam pukul 1pm..tu pun untuk ke Kundasang ke Kinabalu Park (kaki gunung ) je....dalam pukul 6 camtu dah balik KK balik...kami tanya kalau pulang ptg tu pun dia kira RM100...so kami pulang esoknya dalam 11am...

So, why tunjukkan jalan sampai Tamparuli je...selebihnya kami jalan sendri....kami lalu Tamparuli, Ranau...lama yea perjalanan....nasib Irfan tido all the way....makin lama makin bengkang-bengkok jalannya, makin tinggi, makin SERAMMMM....nampak gunung-ganang jeeeeee.....kalau satu dua takpe lagi i tengok banyak tetiba seriau rasanya...kemudian tepi adalah curam.......dah sejam tak sampai sampai...I cakap ngan Hubby jom patah balik...jalan bahaya, banyak bahagian and sign untuk tanah runtuh...sooo SCARYY..even on the way balik kat satu bukit yang memang diorang pantau untuk tanah runtuh, i boleh nampak ade tanah-tanah jatuh dari atas...terus suruh hubby bawak laju skit...

lepas 1jam++ kami sampai di entrance Kinabalu Park...ingat dah sampai la kan kaki gunung...ghupenya kene naik lagi 1/2 jam ke atas..huu gilo ke apo...jalan dahla sempit yerr nasib one way...and licinnnn pasal ....sejuk jangan cakaplahhhhhhh...kalau kat atas tu kalau bercakap tu keluar asap la dari mulut...sampai kaki gunung, x nampak apa-apa only WHITE....kabus tebal....ape yang i boleh cakap, SUNGGUH BESAR CIPTAAN ALLAH....SAYA SANGAT KAGUM..AIR TADAHAN HUJAN BAGAIKAN AIR TERJUN...SEJUK MATA MEMANDANG..SUBHANALLAH...and if ALLAH arahkan ia runtuh maka runtuhla ia...SUBHANALLAH...

climbers just came back....

balik tu, IRFAN kepenatan amat sangat mungkin disebabkan tekanan udara yang tak menentu...

posing sikit...boleh jadi model tak??

Ahad 10.01.10 tu pulak, kami bagun pagi-pagi sebab nak pergi GAYA STREET MARKET...pasar tu buka jam 6am...kami keluar jam 7am...
macam-macam ada dijual kat sini,
ayam,burung,kucing,anjing,ikan,second hand book, kraftangan, etc


Lepas tu kami balik hotel kema-kemas and check out...flight jam 6pm...so Why bawak kami ke 1Borneo shopping center...hubby sempat cuba memanah....

Why and Irfan

Singgah Playland....

Irfan just found his feet...berjalan je kejenye...

Dari 1Borneo kami bertolak dalam 345pm ke airport....Check in....tepat jam 6pm kami berlepas pulang...Selamat Tinggal Sabah semoga ketemu kembali

yes! we will be back for the Mount....Insyaallah....ni hubby sendiri yg cakap ni bukan i ye, selalu i yang ajak kalau xtiviti adventure ni

tengok tu sibuk nak buka seat belt dia........


overall we had a great time....love to come back...and Irfan dapat spend time dengan ayah dia...yang dia selalu dapat tengok pagi-pagi buta atau tak tengok lansung sehari....Irfan excited ayah dia ada dengan dia for 3 days....

syukur alhamdulillah....

next trip???

belum difikirkan ke mana and tengok pada masa jugak la...


2 comments:

  1. Kami sekeluarga dalam 10 orang akan melawat sabah next week..nak tanya ok ke kalau p ke kaki gunung tue..based on your story mcm terlalu adventure sangat perjalanan..lagipun kitorang ada kanak dalam 5 orang dan parents...range kanak kanak dari 1 tahun hingga 12 tahun..leh reply really need advice..sherynai@tnb.com.my

    ReplyDelete
  2. bestnyer jalan2.. last year pun saya dah pegi sabah. tapi sempat ke TAR park & shopping je.. next year(dh booked tiket..hehhee), nak gi sabah lagi. InsyaAllah sempat ke gunung kinabalu @ kaki kinabalu.... nanti bleh la share apa2 info yea sblm saya btolak..

    - siti -

    ReplyDelete